woensdag 28 november 2018

Over radiatorfolie, overcapaciteit van bestaande radiatoren en een nieuw doel

‘Radiatorfolie’, ik hoor het u al denken, ‘hadden jullie dat dan nog niet?’ Nee, dat hadden we nog niet. Beneden hebben we het ook niet meer nodig, want daar hebben we vloerverwarming. Maar boven op de slaapkamers en de studeerkamer van manlief hebben we nog ‘gewoon’ traditionele radiatoren. En alhoewel we de spouw al geïsoleerd hebben, hebben we toch ook maar een stukje radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst. Op de warmtescan die we met een waardebon van de gemeente hebben laten uitvoeren (dat kan in veel gemeenten gratis, evenals een energieadvies trouwens, dus kijk daar zeker eens naar als je dat nog niet gedaan hebt!), zagen we wat groene vlekken (= warmteverlies), precies op de plek waar de radiatoren zitten. Dus gingen we aan de slag met wat stukken folie. Het kost bijna niets en is ook een vrij simpel klusje; gewoon met dubbelzijdig plakband is het spul aan te brengen.  Of het de groene vlekken helemaal oplost weten we natuurlijk niet zeker, maar het zal altijd helpen.

‘Gewoon’ radiatoren, schreef ik hierboven. Zo gewoon blijken  traditionele radiatoren echter niet te zijn in onze situatie. Want ik merk dat veel adviseurs toch aanraden om speciale lage temperatuur (LTV) radiatoren te laten plaatsen als je gebruik maakt van een (lage temperatuur) warmtepomp. Wij volgden een ander advies: bestaande radiatoren hebben een flink stuk overcapaciteit als je je huis beter isoleert, dus daar kom je ook een heel eind mee; óók met een lagere temperatuur.  

En dan het nieuwe doel. Het afgelopen jaar spaarde ik voor HR++ glas voor beneden. Dat zit er inmiddels in. Over een nieuw doel zaten we even te dubben; ik schreef er al eerder over: een warmteterugwinsysteem (WTW), zonnepanelen aan de noordkant of toch een pelletkachel erbij voor de koudste dagen? Over die laatste lees ik de laatste tijd toch steeds meer nadelen, met name over de extra fijnstof uitstoot (en zeker met een astmatische dochter worden we daar niet zo blij van!)

Uiteindelijk hebben we gekozen om eerst het laatste stukje isolatie aan te pakken: het plafond in de gang boven isoleren, en de ramen en kozijnen aan de voorkant vervangen door kunststof en HR++ glas. Dan hebben we de schil op orde. Op naar de volgende bedden…!

1 opmerking: