dinsdag 14 november 2017

De warmtepomp komt eraan!!

Deze week gaat het er van gebeuren: we gaan van het gas af! Gewoon met onze tussenwoning uit de jaren 70! Nou ja, ‘gewoon’… het voelt best wel heel bijzonder!!

We kookten al lagere tijd op inductie (ideaal, ook voor kinderen!). En deze week wordt onze cv-ketel dus ook vervangen. Door een all electric warmtepomp. De voorbereidingen zijn inmiddels getroffen. Vorige week heeft ‘onze’ installateur de aardlekschakelaar al vervangen. En vanochtend is de Enexis langs geweest om een 3-fase aansluiting te maken in de meterkast. En donderdag komt de installateur terug om de warmtepomp daadwerkelijk te installeren!

We hebben gekozen voor een all electric lucht-water warmtepomp, ook wel luchtwarmtepomp genoemd. Deze haalt de energie uit de omgevingslucht . De warmtepomp zuigt de buitenlucht op. Door compressie wordt de duurzame energie die uit de buitenlucht is gehaald opgewaardeerd tot warmte die je kunt gebruiken voor de verwarming en voor het warme water. Zelfs bij zeer lage buitentemperaturen (tot – 20 graden) kun je daarmee je huis verwarmen. De temperatuur van het water dat door je radiatoren of vloerverwarming loopt is wel lager dan de temperatuur die een cv-ketel oplevert. Maar dat vang je op door  ofwel te kiezen voor lage temperatuur (LTV) radiatoren ofwel vloerverwarming (wij kozen voor het laatste). En een goede isolatie van je huis (onze vloer is al geïsoleerd, de spouwmuren, een stukje dak en de ramen moeten nog...).

Ik hou jullie op de hoogte van onze ervaringen!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten